W Krakowie i okolicach

Posts Tagged ‘film’

Pokaz filmu Grzegorza Brauna „Marsz Wyzwolicieli”

Posted by jw w dniu Wrzesień 11, 2009

Klub „Gazety Polskiej” w Krakowie

zaprasza na przedpremierowy pokaz

filmu dokumentalnego Grzegorza Brauna

„Marsz Wyzwolicieli”.

plakat Marsz Wyzwolicieli

Projekcja odbędzie się 16 września o godz. 18,

w kawiarni Moliere (sala teatralna), ul. Szewska 4.

Po projekcji   dyskusja z udziałem autora filmu pana Grzegorza Brauna.

IMG_6498

IMG_6499

Marsz wyzwolicieli

Rzeczpospolita

Film Grzegorza Brauna z udziałem Wiktora Suworowa, historyka i byłego oficera GRU – radzieckiego wywiadu wojskowego, należy do tych, które ogląda się jednym tchem. – Jeśli Hitler był ludożercą, to nie oznacza, że Stalin był wegetarianinem – twierdzi Suworow. – To Stalin szykował II wojnę światową – wszystko dla panowania nad światem.

Akademia Polityczna

Reżyser po przedpremierowej projekcji filmu
Grzegorz Braun
„Marsz wyzwolicieli”

Piknik UPR, Wisniowa Góra, 22 sierpnia 2009

Grzegorz Braun w Wikipedii

Grzegorz Braun (ur. 1967) – polski reżyser, scenarzysta i publicysta, autor kilkunastu filmów dokumentalnych w tym m.in. filmu Plusy dodatnie, plusy ujemne o domniemanej współpracy Lecha Wałęsy z SB.

Braun jest współtwórcą telewizyjnego cyklu „Errata do biografii„, ujawniającego agenturalne wątki w życiorysach znanych Polaków.

W kwietniu 2007 roku Braun ogłosił, że znany językoznawca Jan Miodek był współpracownikiem SB, za co został mu wytoczony proces który Braun przegrał, sąd odrzucił także apelację Brauna.

………….

Prof. Miodek wygrał w SN: Braun ma go przeprosić

Gazeta Prawna, 10.09.2009

Musi przeprosić prof. Miodka za „agenta”, ale nie chce

Wirtualna Polska – Wiadomości: PAP | dodane 2009-09-10 (13:21)

Grzegorz Braun o lustracji i nie tylko

prawica.net 2007-05-16

Pod Prąd, odc. 29 – Grzegorz Braun

Grzegorz Braun i procesy za TW 1/2

Grzegorz Braun i procesy za TW 2/2

…………….

Filmografia ( wg Wikipedii)

  • 2009Marsz wyzwolicieli
  • 2008TW Bolek – scenariusz i reżyseria (wraz z Robertem Kaczmarkiem)
  • 2007Oskarżenie – reżyseria, scenariusz
  • 2007 Defilada zwycięzców – scenariusz i reżyseria (wraz z Robertem Kaczmarkiem)
  • 20062008Errata do biografii – reżyseria, współpraca reżyserska, scenariusz, lektor
  • 2006Będziesz moja reżyseria
  • 20052006Warto kochać – reżyseria
  • 20052006Plusy dodatnie, plusy ujemne – reżyseria
  • 2002Arche. Czyste zło – scenariusz
  • 2001Zacz@towani. Historie_miłosne.pl – reżyseria
  • 2001Krótka seria – reżyseria, scenariusz
  • 1999Wielka ucieczka cenzora – reżyseria, scenariusz
  • 1999Śmierć człowieka utalentowanego – reżyseria, scenariusz
  • 1996Reakcjonista – realizacja, scenariusz
  • 1993Gorący czwartek – reżyser II
  • 1990Nie wierzę politykom – współpraca realizatorska

—————–

Marsz wyzwolicieli – film dok.

    Reklamy

    Posted in Flimy, Krakowski Klub Gazety Polskiej | Otagowane: , , | 1 Comment »

    Bogdan Włosik – w rocznicę śmierci

    Posted by jw w dniu Październik 14, 2008

     

    źródło

    Strona www i film o  Bogdanie Włosiku

     Zginął 13  października 1982 r. zastrzelony przez funkcjonariusza SB Andrzeja  Augustyna podczas demonstracji w Nowej Hucie.

    Posted in Odeszli od nas | Otagowane: , , | 1 Comment »