W Krakowie i okolicach

Archive for the ‘Flimy’ Category

W Hołdzie Ofiarom „Katastrofy” pod Smoleńskiem

Posted by jw w dniu Wrzesień 13, 2010

Kluby Gazety Polskiej

w Hołdzie Ofiarom

„Katastrofy” pod Smoleńskiem


Posted in Flimy, Krakowski Klub Gazety Polskiej | Leave a Comment »

Pokaz filmu Grzegorza Brauna „Marsz Wyzwolicieli”

Posted by jw w dniu Wrzesień 11, 2009

Klub „Gazety Polskiej” w Krakowie

zaprasza na przedpremierowy pokaz

filmu dokumentalnego Grzegorza Brauna

„Marsz Wyzwolicieli”.

plakat Marsz Wyzwolicieli

Projekcja odbędzie się 16 września o godz. 18,

w kawiarni Moliere (sala teatralna), ul. Szewska 4.

Po projekcji   dyskusja z udziałem autora filmu pana Grzegorza Brauna.

IMG_6498

IMG_6499

Marsz wyzwolicieli

Rzeczpospolita

Film Grzegorza Brauna z udziałem Wiktora Suworowa, historyka i byłego oficera GRU – radzieckiego wywiadu wojskowego, należy do tych, które ogląda się jednym tchem. – Jeśli Hitler był ludożercą, to nie oznacza, że Stalin był wegetarianinem – twierdzi Suworow. – To Stalin szykował II wojnę światową – wszystko dla panowania nad światem.

Akademia Polityczna

Reżyser po przedpremierowej projekcji filmu
Grzegorz Braun
„Marsz wyzwolicieli”

Piknik UPR, Wisniowa Góra, 22 sierpnia 2009

Grzegorz Braun w Wikipedii

Grzegorz Braun (ur. 1967) – polski reżyser, scenarzysta i publicysta, autor kilkunastu filmów dokumentalnych w tym m.in. filmu Plusy dodatnie, plusy ujemne o domniemanej współpracy Lecha Wałęsy z SB.

Braun jest współtwórcą telewizyjnego cyklu „Errata do biografii„, ujawniającego agenturalne wątki w życiorysach znanych Polaków.

W kwietniu 2007 roku Braun ogłosił, że znany językoznawca Jan Miodek był współpracownikiem SB, za co został mu wytoczony proces który Braun przegrał, sąd odrzucił także apelację Brauna.

………….

Prof. Miodek wygrał w SN: Braun ma go przeprosić

Gazeta Prawna, 10.09.2009

Musi przeprosić prof. Miodka za „agenta”, ale nie chce

Wirtualna Polska – Wiadomości: PAP | dodane 2009-09-10 (13:21)

Grzegorz Braun o lustracji i nie tylko

prawica.net 2007-05-16

Pod Prąd, odc. 29 – Grzegorz Braun

Grzegorz Braun i procesy za TW 1/2

Grzegorz Braun i procesy za TW 2/2

…………….

Filmografia ( wg Wikipedii)

  • 2009Marsz wyzwolicieli
  • 2008TW Bolek – scenariusz i reżyseria (wraz z Robertem Kaczmarkiem)
  • 2007Oskarżenie – reżyseria, scenariusz
  • 2007 Defilada zwycięzców – scenariusz i reżyseria (wraz z Robertem Kaczmarkiem)
  • 20062008Errata do biografii – reżyseria, współpraca reżyserska, scenariusz, lektor
  • 2006Będziesz moja reżyseria
  • 20052006Warto kochać – reżyseria
  • 20052006Plusy dodatnie, plusy ujemne – reżyseria
  • 2002Arche. Czyste zło – scenariusz
  • 2001Zacz@towani. Historie_miłosne.pl – reżyseria
  • 2001Krótka seria – reżyseria, scenariusz
  • 1999Wielka ucieczka cenzora – reżyseria, scenariusz
  • 1999Śmierć człowieka utalentowanego – reżyseria, scenariusz
  • 1996Reakcjonista – realizacja, scenariusz
  • 1993Gorący czwartek – reżyser II
  • 1990Nie wierzę politykom – współpraca realizatorska

—————–

Marsz wyzwolicieli – film dok.

    Posted in Flimy, Krakowski Klub Gazety Polskiej | Otagowane: , , | 1 Comment »

    Projekcja filmu ”The Soviet Story”

    Posted by jw w dniu Sierpień 21, 2009

    soviet-story

    Krakowski Klub „Gazety Polskiej”

    zaprasza na projekcję wstrząsającego filmu dokumentalnego

    ”The Soviet Story”

    Projekcja odbędzie się

    26 sierpnia o godz. 18

    w kawiarni „Moliere” (sala teatralna),

    ul. Szewska 4.

    W dokumencie  nakręconym w 2008 roku przez Łotysza  Edvīns’a Šnore który jest również  autorem scenariusza oraz reżyserem filmu wykorzystano nieznane dotąd zdjęcia i fragmenty filmów. Opowiada o sowieckim terrorze wewnętrznym oraz o niemiecko-sowieckiej współpracy Gestapo i NKWD przed 1941 r.

    Film zawiera wywiady z zachodnimi jak również rosyjskimi historykami, między innymi Normanem Davisem, Borysem Sokołowem, pisarzem Wiktorem Suworowem, Władimirem Bukowskim, członkami Parlamentu Europejskiego, jak również ofiarami sowieckiego terroru.

    Strona www – ”The Soviet Story”

    WIKIPEDIA

    The Soviet Story – film dokumentalny nakręcony w 2008, opowiadający o sowieckim terrorze wewnętrznym jak również niemiecko-sowieckiej współpracy przed 1941 r. Autorem scenariusza oraz reżyserem jest Edvīns Šnore, a jego finansowanie zapewniła grupa posłów z Parlamentu Europejskiego z frakcji Unia na rzecz Europy Narodów.

    Film zawiera wywiady z zachodnimi jak również rosyjskimi historykami, między innymiNormanem DavisemBorysem Sokołowem, pisarzem Wiktorem Suworowem, oraz Władimirem Bukowskim, członkami Parlamentu Europejskiego, jak również ofiarami sowieckiego terroru.

    Główną tezą filmu, jest wskazanie analogii, na płaszczyźnie, filozoficznej, organizacyjnej jak również politycznej pomiędzy systemem nazistowskimkomunistycznym we wczesnych etapachII Wojny Światowej. W filmie podkreślono przede wszystkim Wielką CzystkęHołodomor,masakrę w Katyniuwspółpracę Gestapo i NKWD, masowe deportacje prowadzone przez Związek Radziecki, jak również eksperymenty medyczne w Gułagach dokonywane na ludziach.

    Kreml poirytowany filmem „The Soviet Story”

    kresy24.pl

    W dniu premiery filmu „The Soviet Story” w Brukseli prokremlowska gazeta „Prawda” nazywa go „próbą przepisywania historii przez Europę”. Kremlowski historyk nawołuje by ukarać jego kolegów, którzy pomogli w robieniu filmu.

    Soviet Story – russian crimes against humanity

    Genocid

    The Soviet Story –

    Katyn and other massacres

    Posted in Flimy, Krakowski Klub Gazety Polskiej, Spotkania | Otagowane: , | 6 komentarzy »

    Spotkanie z reżyserem Jerzym Zalewskim

    Posted by jw w dniu Czerwiec 18, 2009

    Inicjatywa Małopolska im. Króla Władysława Łokietka

    zorganizowała spotkanie z reżyserem

    Jerzym Zalewskim

    połączone z projekcją filmu

    „Testament Giedroycia”.

    czwartek 18 czerwca w sali kominkowej lokalu „Chimera”  przy ul. św. Anny 3

    Migawki

    IMG_5459

    IMG_5461IMG_5468IMG_5489IMG_5492IMG_5502

    IMG_5497

    IMG_5503

    Posted in Flimy, Spotkania | Otagowane: , , , | 5 komentarzy »

    Projekcja filmu dokumentalnego Piotra Zarębskiego pt. „Więżniarki”

    Posted by jw w dniu Styczeń 1, 2009

    bez-powrotu

    czytaj także  Książka Ewy Kubasiewicz “Bez prawa powrotu”

    Projekcja filmu dokumentalnego Piotra Zarębskiego pt. „Więżniarki”

    Wypowiedź Ewy Kubasiewicz-Houée na temat filmu „Więźniarki”

    DRUGI OBIEG WRACA

    Z Piotrem Zarębskim, reżyserem, autorem filmów „Pistolet do wynajęcia, czyli prywatna wojna Rafała Gan-Ganowicza” oraz „Więźniarki”, rozmawia Andrzej Echolette

    Klub krakowski „Gazety Polskiej” – zaprasza na projekcję filmu dokumentalnego Piotra Zarębskiego pt. „Więżniarki”, projekcję poprzedzi koncert barda „Solidarności”  Tadeusza Sikory. Po projekcji rozmowa z reżyserem filmu Piotrem Zarębskim i jedną z bohaterek filmu panią Ewą Kubasiewicz – Houee, skazaną w 1981 r. za kolportaż jednej ulotki na 10 lat więzienia.

    7. stycznia, godz. 18, sala teatralna kawiarni Moliere, ul. Szewska 4

    Ewa Kubasiewicz-Houée – działaczka opozycji w PRL, polonistka. Ukończyła filologię polską na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od 1976 pracowała jako kustosz w Bibliotece Głównej Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni. W 1980 została wiceprzewodniczącą Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność w WSM, członek MKZ w Gdańsku i gdańskiego Zarządu Regionu.

    W czasie stanu wojennego, w dniach 1416 grudnia 1981 uczestniczyła w strajku okupacyjnym w WSM. Aresztowana 20 grudnia 1981, skazana za rozpowszechnianie ulotki na 10 lat więzienia, co było najwyższym wyrokiem wydanym w kraju. W liście otwartym, napisanym w więzieniu w Fordonie, odrzuciła propozycję Przewodniczącego Rady Państwa – Henryka Jabłońskiego dającą możliwość poproszenia o łaskę i wcześniejszego wyjścia z więzienia.  Zwolniona w maju 1983.

    Była współpracownikiem Solidarności Walczącej założonej przez Kornela Morawieckiego.

    Od 1988 przebywa na emigracji we Francji. Emisariuszka SW na Zachodzie. Jest autorką wspomnień autobiograficznych.

    W XXV rocznicę powstania Solidarności Walczącej odznaczona przez prezydenta Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski

    Autorka wspomnień Bez prawa powrotu (Wrocław 2005).

    ————

    Ewa Kubasiewicz-Houée w programie  Jerzego Zalewskiego „Pod prąd”.

    ———

    STAN WOJENNY W WSM

    REPRESJE WOBEC PRACOWNIKÓW I STUDENTÓW

    W niedzielę, dnia .20. 13. 81 r. po południu zostali aresztowani Jurek Kowalczyk, Ewa Kubasiewicz. Jola Wilgucka, p. Kwaśniewska, szwagierka Ewy i jeszcze kilka innych osób, w tym Marek Czachor, syn Ewy Kubasiewicz. Jurek i Ewa w dniach 17-18. 12. 1981 r. wydali krótka ulotkę w ilości 5 szt. o zakończeniu strajku w WSM podpisując ją własnymi nazwiskami. Proces grupy oskarżanych z Ewą Kubasiewicz i innymi odbył się w dniach 1 do 3 lutego 1982 roku przed Sądem, Marynarki Wojennej w Gdyni, w trybie doraźnym, przy drzwiach zamkniętych, w obecności tylko najbliższej rodziny. Zespołowi sędziowskiemu przewodniczył kmdr ppor. Andrzej Grzybowski, Oskarżał prokurator Stanek, potem prokurator Wojcieszke. Obronę prowadzili adwokaci: Urbaniak, Łapicki i Witulski. Świadkowie oskarżenia: inż. Pielechaty i student U.G. Sołtys.. Dochodzenie prowadził funkcjonariusz SB UB Krywoszajew. Sąd orzekł winę wszystkich oskarżonych i wydał następujące wyroki:

    Ewa Kubasiewicz – 10 lat więzienia + 5 lat pozbawienia praw obywatelskich...

    Po procesie Ewa została osadzona w ciężkim więzieniu dla kobiet w Fordonie, 10. 03 przeniesiona do wiezienia dla kobiet-recydywistek w Grudziądzu. W kwietniu 1982 roku Ewa zostaje ogłoszona przez Amnesty International więźniem miesiąca.

    ————–

    Mój 13-ty Grudnia. Wspomnienie – Jerzy Kowalczyk

    Biuletyn Informacyjny Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” przy Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, 13 grudnia, 1990, nr 2 (18)}

    —————

    Kalendarium historii NSZZ „Solidarność” przy WSM w Gdyni

    część I: lata 1980 – 1981

    Skład osobowy UKZ NSZZ „Solidarność” (stan z początku listopada 1980.):

    1. Mikołaj Kostecki (Wydz. Elektr.) – przewodniczący
    2. Ewa Kubasiewicz (Biblioteka) – z-ca przewodniczącego

    —————-

    „Karnawał Solidarności” 1980-81 w Szkole Morskiej

    —————

    Stan wojenny w mundurze Szkoły Morskiej

    Relacja z procesu Ewy Kubasiewicz, c. Sylwestra, który odbył się w sądzie Marynarki Wojennej w Gdyni 1,2,3.02.1982.
    (spisana przez męża Ewy Kubasiewicz, którego wpuszczono na proces)

    ————-

    Nie żałuję mojej działalności

    Nasz Dziennik, Sroda, 7 maja 2008, Nr 106 (3123)

    Z Ewą Kubasiewicz-Houee, uczestniczką forum, działaczką opozycji w PRL mieszkającą we Francji, autorką książki „Bez prawa powrotu”, rozmawia Katarzyna Cegielska

    ———–

    Najwyższe ubeckie „wyróżnienie”

    Z Ewą Kubasiewicz-Houée, która w stanie wojennym otrzymała najwyższy wyrok w kraju – 10 lat więzienia i 5 lat pozbawienia praw publicznych – rozmawia Maria Giedz.

    ———–

    Weryfikacja kadr akademickich –

    przykład Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni

    ——————————————————————————————

    MAREK KUBASIEWICZ OTRZYMAŁ Z IPN STATUS POKRZYWDZONEGO

    abcnet, pon., 2006-06-19

    Dnia 30 maja 2006 r. IPN przyznał M. Kubasiewiczowi status pokrzywdzonego (zaświadczenie nr 483/06, pismo BU Gd-III-5532-2525(7)/05)

    Marek ucierpiał w sposób bardzo szczególny. Przez 24 lata żył w odium bycia agentem SB – jak się zdawało, bez szansy na obronę. Przeciwnicy lustracji, pochylający się nad niedolą tajnych współpracowników, nie interesują się przypadkami osób, dla których jedyną nadzieją na odzyskanie dobrego imienia jest otwarcie archiwów IPN.

    ———

    List otwarty do Pana Profesora Andrzeja Friszke, członka Kolegium IPN

    Marek Czachor

    ———-

    Ewa Kubasiewicz-Houée o sprawie Marka Kubasiewicza – cz. 1/2

    Ewa Kubasiewicz-Houée o sprawie Marka Kubasiewicza – cz. 2/2

    ———————–

    czytaj także Książka Ewy Kubasiewicz “Bez prawa powrotu”

    ————————–

    img_3639

    img_3657

    img_3668

    img_3650

    Posted in Flimy, Imprezy, uroczystości, Krakowski Klub Gazety Polskiej | Otagowane: , , , , , , , | 2 komentarze »